FRÅGOR OCH SVAR OM
HBTQIA-CERTIFIERINGEN
Vanliga frågor och svar
Det är en normkritisk processutbildning med syfte att skapa en mer öppen, trygg och inkluderande arbetsplats, för alla anställda och för alla som kommer i kontakt med verksamheten. Så att alla kan vara den de är. Utbildningen leder fram till det konkreta målet hbtqia-certifiering.
För att alla ska kunna vara den hen är. Läs mer om begränsande normer, strukturer och föreställningar samt inkluderande bemötande på denna sida.
Det kortfattade svaret är för att öka kunskapen så att alla människor ska kunna vara den hen är.
Den formella bakgrunden är att 2018 tillsatte Ålands landskapsregering en arbetsgrupp med uppgift att ta fram en handlingsplan för trivsel, trygghet och möjligheter för hbtqia-personer på Åland, i enlighet med Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda.
Nuläget gällande hbtqia-kunskap inom olika sektorer på Åland kartlades och en enkät till hbtqia-personer och anhöriga genomfördes. Resultatet visade på en kunskapsbrist både i samhället och inom professionella sektorer, annorlunda bemötande av hbtqia-personer jämfört med övrig befolkning, utsatthet för och rädsla för diskriminering, våld och trakasserier, ensamhet etc.
En åtgärdsplan skapades där bla. hbtqia-certifiering av verksamheter föreslogs.
Läs handlingsplanen på regeringens sida. “Handlingsplan för hbtqia-personers lika villkor i det åländska samhället 2019-2025”
Regnbågsfyren har erhållit bidrag för uppstart av projektet med hbtqia-certifieringen av Ålands landskapsregering, finska människorättsorganisationen Seta, Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner.
Utbildningens inriktning är att ge ökad kunskap kring hbtqia, hälsa och livsvillkor, normer kopplade till kön, könsidentitet och sexualitet, normers konsekvenser, samt hur vi ger ett inkluderande och tryggt bemötande. Utbildningen hjälper även att reflektera över normer, inkluderande och bemötande i ett bredare perspektiv.
Upplägget innebär föreläsningar, samtal och diskussion samt övningar och uppgifter som syftar till självreflektion. Den består även av egen granskning av verksamheten med syfte att utveckla, förändra och förbättra med konkreta åtgärder och mål i handlingsplanen.
Upplägget anpassas utifrån verksamhetens förkunskaper, antal deltagare och andra förutsättningar.
En verksamhet som är hbtqia-certifierad bedriver långsiktigt ett systematiskt utvecklingsarbete där fokus ligger på förbättrandet/skapandet av trygg arbetsmiljö samt inkluderande bemötande ur ett hbtqia-perspektiv.
Normkritiskt förhållningssätt handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på och ifrågasätta de normer, föreställningar och strukturer som påverkar uppfattningar om vad som är ”normalt” och som uppfattas som önskvärt och det ideala.
Vilka underliggande orsaker och uppfattningar finns det i samhället som leder till diskriminering och utanförskap? Normkritik är ett konkret verktyg där vi får syn på och förändrar begränsande strukturer, normer, föreställningar osv., så vi kan skapa en varaktig förändring och inte bara göra insatser för de som riskerar hamna utanför. Alla människor ska ju kunna må bra och kunna vara den hen är.
Samhället är fullt av normer – “ramar” och många är vi som inte får plats inuti dem. Av en anledning eller av flera. Några enkla exempel på ramar i vårt samhälle är föreställningen att “människor är heterosexuella”, “tjejer är omhändertagande”, “killar är tuffa”, “det könsorgan en föds med är det kön en är”, “en ska vara på ett visst sätt vid en viss ålder”, “alla föds med full funktionalitet”, “det finns bara två kön”, “män och kvinnor är varandras motsatser” osv.
Att arbeta med normkritik innebär enkelt uttryckt att upptäcka dessa ramar, dess ingredienser och undersöka dem, med syftet att förändra de som begränsar och diskriminerar. Att vara utanför dessa ramar kan nämligen ha stora konsekvenser.
Alla anställda är delaktiga i utbildningen. För att en verksamhet ska kunna bli certifierad finns ett krav av minst 80% av anställda deltar och genomför alla momenten. Därför är det viktigt att det säkerställs att det finns organisatoriska förutsättningar för att starta utbildningen.
Utbildningen specialanpassas alltid utefter verksamhetens förutsättningar, antal deltagare, inriktning etc. Kontakta utbildaren så pratar vi om ett upplägg som passar er verksamhet, utan att kvalitet och omfattning försakas.
Grundupplägget ser ut som följer:
- Tidsperiod ca 4-6 månader varav 3 fysiska utbildningstillfällen (3 x 4 timmar). Specialanpassas utefter verksamhet, kan vara kortare men fler tillfällen osv.
- Innan första utbildningstillfället gör alla anställda ett förberedande digitalt quiz.
- Individuell träning, integrerad i 5 vanliga arbetsdagar, med syfte att se till eget förhållningssätt, granska normer, språkbruk i verksamheten etc. Enkel dokumentation sker efter träningsdagen.
- 1 st nulägesgranskning görs gemensamt under workshopen på tillfälle 2, slutförs sedan som en nulägesanalys av hbtqia-gruppen.
- 1 st handlingsplan, utifrån nulägesanalysen, med konkreta mål, delmål och åtgärder påbörjas under halvdag 3. Slutförs sedan av hbtqia-gruppen.
Att genomgå utbildningen är en utvecklingsprocess med inifrån-ut-perspektiv. En process för verksamheten och för den enskilda individen, vars normmedvetenhet och hbtqia-kompetens höjs. Utvecklingen sker bland annat med hjälp av nulägesanalys och en konkret handlingsplan.
För att utveckling ska vara möjligt tittar vi hur det ser ut i verksamheten genom en nulägesanalys gällande kunskap, attityder, arbetsmiljö, extern kommunikation, tillgänglighet osv ur ett hbtqia-relaterat perspektiv. Det gör vi en gemensam workshop.
Den konkreta och levande handlingsplanen som verksamheten tar fram utifrån nulägesanalysen, berättar sedan vilka åtgärder och delmål som gör att övergripande mål nås. Vi påbörjar handlingsplanen tillsammans och mall fås av utbildaren.
NULÄGESANALYSEN berättar var verksamheten befinner sig
HANDLINGSPLANEN berättar vart verksamheten ska
Syftet är att förbättra/skapa en öppen och inkluderande arbetsmiljö samt ge ökad kunskap och struktur för inkluderande bemötande.
Regnbågsfyrens och verksamhetens gemensamma slutmål är hbtqia-certifiering och vi kommer arbeta tillsammans som ett team hela vägen fram, så att målet nås. Alla verksamheter är olika och utbildaren anpassar utbildningen efter verksamhetens förutsättningar, kunskap och möjligheter. Vi gör det tillsammans!
Mål för den individuella medarbetaren:
- Förstå de begrepp som presenteras under utbildningen samt dess relation till normer och normmedvetenhet.
- Förstå vad det kan betyda för en kollega/besökare/kund/patient/studerande etc. att bryta mot heteronormen och andra socialt begränsande normer.
- Förstå att ett normmedvetet förhållningssätt gör skillnad.
- Mötas normmedvetet och inkluderande.
- Upptäcka och förändra begränsningar inom den egna verksamheten
Mål för verksamheten
- Förstå vikten av förhållningssätt och attityd i bemötande, ur ett inkluderande perspektiv.
- Vidmakthålla ett strukturerat och kontinuerligt arbete med normmedvetenhet, inkludering och hbtqia-frågor utifrån handlingsplanen.
- Fortsätta utvecklingsarbetet och uppmärksamma och åtgärda begränsande normer och strukturer gällande inkludering och hbtqia-frågor i verksamheten.
Att vara hbtqia-certifierad är en kvalitetsstämpel, ett löfte, som skickar en distinkt signal till omvärlden att verksamheten gör sitt bästa och att den aktivt arbetar med att upptäcka och granska de normer som kan leda till att människor behandlas olika. Att verksamheten arbetar med inkludering samt att alla anställda har fått grundläggande kunskap inom hbtqia samt hur normer och strukturer påverkar och samverkar.
Certifieringen kommunicerar att verksamheten aktivt arbetar med mänskliga rättigheter, med syfte att alla människor ska kunna visa vilka de är.
Internt berättar verksamheten att medarbetarna är viktiga och att alla ska kunna få vara sig själva och bli bemötta inkluderande i en omsorgsfull arbetsmiljö.
Efter att verksamheten blivit hbtqia-certifierad är mål och åtgärder formulerade i en aktiv och levande handlingsplan. Efter certifieringen fortsätter arbetet och det behöver då skapas en hållbar struktur för uppföljning och rutiner. Efter 12 månader följer Regnbågsfyren upp och verksamheten berättar om årets arbete och vilka strategier som finns framöver.
Hbtqia-certifikatet gäller sedan i 3 år och för att säkerställa kompetens och att arbetet pågår, samt förbli hbtqia-certifierad erbjuds verksamheten efter dessa åren en uppföljning i syfte till omcertifiering. Denna är kostnadsbelagd och uppföljningen innebär granskning av föregående periods arbete samt en utbildningsdel. Kostnaden är inte fastställd i dagsläget (självklart så låg som möjligt dock), då den beror på vilka ekonomiska förutsättningar föreningen Regnbågsfyren har vid den tidpunkten.
Under 2022 är kostnad per utbildningsgrupp 4 800€ + moms. Deltagarantal per grupp är satt till 20-28 personer, så att trygghet kan skapas inom gruppen.
Olika mindre enheter med liknande arbete kan sammanfogas till en utbildningsgrupp.
Det finns möjlighet att hitta olika upplägg; kanske är ni en liten enhet eller egenföretagare med få anställda som vill genomföra en utbildning? Eller så har ni andra förutsättningar, som gör att ett särskilt upplägg passar er bättre.
Kontakta utbildaren så pratar vi om ett upplägg och kostnad som passar just er verksamhet, utan att kvalitet och omfattning försakas.
Hör gärna av dig med frågor och för mer info: Maila på utbildning@regnbagsfyren.ax eller ring på 0457- 34 57 493
Gör hbtqia-quiz