Rainbow flag intersex inclusive

Fortbildningens innehåll

HBTQIA och normmedveten skola-fortbildningen riktar sig till grundskolans alla anställda, med syfte att möjliggöra skapandet av en trygg och inkluderande undervisning och skolmiljö för alla elever, detta genom att skolpersonalen får ökad kunskap, inspiration och verktyg inom hbtqia, normmedvetenhet och inkludering.

Fortbildningen är uppbyggd av tre delar á två timmar vardera + två tillhörande mellanuppgifter och är sammansatt som en helhet med syfte att förändra, förbättra och skapa förutsättningar för en trygg och inkluderande skola.

De tre delarna ger kunskap inom inkluderande bemötande, hbtqia, stereotyper och normer i undervisningen samt synliggörande och utmaning av dessa till förmån för integrering av ett inkluderande perspektiv.

Mellan tillfällena gör deltagarna små mellanuppgifter som förankrar teorin praktiskt i vardagligt arbete.

Fortbildningens innehåll är direkt förankrad i den åländska grundskolans läroplan.

Del 1

Första träffen: Grundutbildning 2 timmar

Den första träffen innefattar  en bred allmän introduktion. Normmedvetet och inkluderande bemötande ligger i fokus.

Målgrupp: Samtliga anställda på skolan, inklusive icke-pedagogiska yrkesgrupper såsom vaktmästare, fastighetsskötare, kökspersonal, lokalvårdare etc.

Syfte: All personal får grundläggande kunskap om hbtqia och ökat medvetande om begränsande normer, deras konsekvenser samt hur egna föreställningar och eget bemötande påverkar vardagen i skolan.

Del 2

Andra träffen: Introduktion till hbtqia och normer i undervisningen 2 timmar

Målgrupp: Pedagogisk personal samt ledning: lektor, klasslärare, timlärare, speciallärare, assistentlärare, assistent,  studie- och elevhandledare inklusive rektor och föreståndare.

Syfte: Ökad kunskap inom normer, att bli medveten om hur egna normer och föreställningar påverkar undervisning och vardag i skolan.

Mellanuppgift: Deltagarna gör en uppgift individuellt där de praktiskt förankrar den teoretiska
kunskapen i det egna dagliga arbetet.

Mellanuppgiftens syfte: För att kunna utmana normer och främja delaktighet, inkludering och likabehandling behöver det vara en del av det dagliga arbetet. Granskning av undervisning och eget förhållningssätt gentemot elever är centralt.

Del 3

Tredje träffen: Under träffen fördjupar vi oss i, synliggör och utmanar vi normer, stereotyper och hbtqia. Vi integrerar konkret den kunskap vi fått i undervisningen, läromedlen och klassrummen.

Målgrupp: Pedagogisk personal samt ledning: lektor, klasslärare, timlärare, speciallärare, assistentlärare, assistent,  studie- och elevhandledare inklusive rektor och föreståndare.

Syfte: Att skapa förutsättningar för en trygg och inkluderande miljö genom att synliggöra och utmana normer och stereotyper i läromedel, social miljö och lektionsupplägg.

Mellanuppgift: Deltagarna granskar sina egna skolämnen, läromedel och klassrum med fokus delaktighet och inkludering.

Mellanuppgiftens syfte: I den åländska grundskolans värdegrund är “jämlikhet och alla människors lika
värde ett centralt mål”. Värdegrunden grundar sig på FN:s barnkonvention och det framhålls att skolan ska “arbeta normmedvetet för jämlikhet, likabehandling, rättvisa och jämställdhet”. Vidare poängteras att “eleven ska få känna delaktighet och uppleva vikten av att vara en del av en större helhet”. Det är därför grundläggande att inkludera de som normen exkluderar samt lyfta fram normen för granskning och utmaning.

Våra utbildare har erfarenhet av att arbeta både inom skola och inom fortbildning. De har fortbildat personal och jobbat med elever i olika konstellationer.

Ta kontakt för att boka fortbildningshelheten till din skola!

Kontakt

Projektledare Virve Savoila

Regnbågsfyren har erhållit bidrag för HBTQIA och normmedveten skola-projektet av Stiftelsen för Brita Maria Renlunds minne sr.