INKLUDERANDE BEMÖTANDE?

Vad innebär ett inkluderande bemötande?

Vi möter ständigt varandra i olika sammanhang, samspelet är en essentiell del av livet och bemötandet beror på vår inställning till varandra. Detta tar sig exempelvis i uttryck hur vi pratar med varandra, vårt tonfall, hur vi tittar/inte tittar, hur vi agerar, vårt kroppsspråk osv, men även hur något kommuniceras eller informeras om. Det egna agerandet har stor betydelse för hur bemötandet upplevs.

En viktig variabel för att en människa ska känna trygghet är att samspelet mellan människor och inställningen till varandra bygger på respekt. 

Nyckelordet i ett bra bemötande är respekt. Det kan kanske låta enkelt och vi kan tänka att respekt kan vara att “jag möter alla likadant och jag gör inte skillnad på människor och alla får vara som de är osv.” 

Det som är den “kluriga ingrediensen” i det trygga och inkluderande bemötandet är att hur och vad vi kommunicerar och vår inställning baseras till stor del i grunden på de normer som i det dolda styr vårt samhälle. Dessa normer är så otroligt starka att vi många gånger inte ens är medvetna om dem och de gör oss dessutom så säkra på att vi tror oss veta vem vi har framför oss att vi inte ens förstår när vi har kränkt, diskriminerat eller exkluderat någon. 

En av de starkaste normerna är heteronormen som handlar om hur vi ser på sexualitet och kön; människor är heterosexuella, det finns två bestämda kön, tjejer är feminina och killar är maskulina etc. Tjejer och killar är varandras motsatser och de attraheras av varandra. Detta är “det normala” , det vanliga, idealet osv. enligt heteronormen.

Ett förenklat exempel på norm och konsekvenser följer: Här på Åland är exempelvis heteronormen fortfarande stark och förväntningarna är att människor är heterosexuella, dvs när vi möter en människa antar vi att hen är heterosexuell, i alla fall fram tills att motsatsen är bevisad

Enkelt beskrivet blir konsekvensen att den person som antas vara heterosexuell, men som inte är det, tvingas utarbeta olika strategier i mötet. Hen kan “komma ut” och poängtera att hen inte är heterosexuell, vilket får konsekvenser i mötet. Hen kan välja att “spela med” och därmed dölja vem hen är. Strategier som leder till psykosocial stress. Ibland behöver de här interna strategivalen ske flera gånger per dag. 

Utöver att det sker antaganden i möten, blir människor utanför samhällets normer på andra sätt ständigt påminda om att de avviker från normen. Påminnelser kommer dels från lagar, dels även från blickar, gester, kommentarer, frågor, exotifiering etc. och kan vara helt omedvetna, inte illa menade och utan vetskap att det orsakar skada. Det kan vara emotionellt dränerande att ständigt bli påmind om avvikelse.

Ovan är som skrivet en förenkling och bara beskrivit som ett kort exempel. Verkligheten är mer komplex än så och vi går självklart djupare in på olika starka normer, bemötande, mikroagressioner och minoritetsstress i utbildningen. 

Rubriken frågar vad som är ett bra bemötande och summan är att det egentligen inte behöver vara svårt. Förutom respekt kräver det dock kunskap, synliggörande och granskning av normer och föreställningar och önskan att ens unika medmänniskor ska ha en bra vardag. 

Kort sammanfattning hbtqia-inkluderande bemötande:

– Bemötande har många dimensioner, det handlar exempelvis om att inte ta för givet utan mötas öppet och med respekt. 

– Du behöver ha förståelsen att du aldrig kan avgöra andra människors identitet samt vara inlyssnande. Se den unika människan i alla möten.

– Du behöver ha kunskap om normer och kunskap i hbtqia samt vara medveten om din egen attityd och hur du uttrycker dig. 

– Du behöver ha en förståelse att en person kan avvika helt från dina normer och bryta mot flera diskrimineringsgrunder. En människa kan exempelvis identifiera sig som icke-binär, ha synnedsättning och ha annan hudfärg än du. Du behöver vara medveten om alla diskrimineringsgrunder för att ha ett inkluderande bemötande.

Ofta blir det alltså inte ett inkluderande och bra bemötande om vi behandlar “alla människor lika”, eftersom vi då utgår från oss själva, våra normer och antagandet är i full gång. Vi ser då inte människans unikitet och risken är att motparten inte känner sig sedd, bekräftad och inkluderad och mötet kommer inte att upplevas positivt. Det kan till och med upplevas exkluderande och diskriminerande.

Detta gäller självklart alla människor och alla möten; anställda, kunder, patienter, studerande, vårdboendeklienter, samarbetspartners, kollegor, medlemmar, besökare osv. och naturligtvis alla åldrar – unga som gamla.

Inom ramen för utbildningen i hbtqia-certifiering kommer du får kunskap inom hbtqia och vi lär oss tillsammans om tryggt bemötande. Utbildningen skräddarsys utefter er verksamhet, så att det känns relevant för just er, vare sig du arbetar på ett äldreboende, inom skola eller inom näringslivet.
transparent

Hör gärna av dig med frågor och för mer info: Maila på  utbildning@regnbagsfyren.ax